כוונה בשמע ישראל

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 31/05/18 10:12 יז בסיון התשעח

שאלה

ערב טוב לכבוד הרב שאלתי היא מה בדיוק צריך להתכוון כשאומרים שמע ישראל

אני כל הזמן אומרת את זה ובזמן האחרון גיליתי על עצמי שאני לא יודעת בעצם מה אני אומרת אשמח אם הרב יבהיר לי את הדברים.

תודה מראש יעל

תשובה

ב"ה

שלום.

אני שמח על שאלתך זו מפני שאמירת שמע ישראל היא כ"כ בסיסית בעולמו של כל יהודי ויהודיה

והיא כ"כ משמעותית עד כדי כך שנפסקה ההלכה בשולחן ערוך אורח חיים הלכות קריאת שמע סימן ס

"הקורא את שמע ולא כוון לבו בפסוק ראשון שהוא שמע ישראל, לא יצא ידי חובתו. והשאר, אם לא כוון לבו אפילו היה קורא בתורה, או מגיה הפרשיות האלו בעונת קריאת שמע, יצא, והוא שכוון לבו בפסוק ראשון. "

על כן הכוונה שצריך להתכוון היא זו:

שמע" – קבל והבן,

"ישראל"- עם ישראל

"ה´ " - אדון הכל היה הוה ויהיה,

"אלוקינו" – שהוא תקיף ובעל היכולת ובעל הכוחות כולם,

"ה´ " – אדון הכל היה הוה ויהיה,

"אחד" = א´ – ה´ הוא היחיד, ח´ – יחיד בשבעה רקיעים ובארץ, ד´ – מושל בארבע רוחות העולם.

לוקח זמן להתרגל לכוון בפירוש המילים אבל לאט לאט יום אחר יום עד שתרגישי שהכוונה הזו שגורה ומונחת בליבך.

עד כאן התשובה ההלכתית.

ואם תרצי להעמיק וללבן בינך לבין עצמיך שאלות שהם שאלות יסוד באמונה אז אני כותב לך כמה מהשאלות שהם שאלות מפתח על מנת להכנס לעמוק העיניין וללבן את הסוגיות האמוניות לרוחבן ולעומקן.

השאלות בניות על כל מילה מהפסוק :

(האם אני שומע? או מאזין? או מקשיב? )

(האם אני חלק מעם ישראל?)

(מה זה הוה עבורי?)

(מה ההבדל בן אלוהים לאלוהינו?)

(ה' הוא האלוקים שלך?במה זה מתבטא?)

בהצלחה,

עוזיאל אליהו,

.