כוונה במצוות - כמה מתי ועוד

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 16/06/02 06:05 ו בתמוז התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום וברכה!

השו"ע פסק בסימן ס' שמצוות צריכות כוונה

וקי"ל שבכמה מצוות הוא לעיכובא(לכו"ע במצוות דאוריתא שאין בה מעשה)

1. האם הכוונה שמעכבת צריכה להיות בעת הברכה או בעת קיום המצווה ,ואם בעת קיום המצווה- עד מתי צריך לכוון?

2. מה המשמעות למעשה בזה שאנו אומרים שהכוונה לעיכובא ,האם ז"א שחוזר ומברך?

בתודה מראש

תשובה

בס"ד

הכוונה היא בעת קיום המצווה,
אבל מחשבות של בני אדם אינם תמיד במודע. ומחשבות שחשבת לפני מספר רגעים - נמצאות בראשך צמוד לאותה מחשבה ראשונה. לכן חושבים על המצוה קודם עשיתה והמחשבה מתמשכת לעשיה.

כמה זמן לכוון?
כל זמן חיוב המצוה. לא כל הזמן שאתה בסוכה. אבל זמן שיעור ישיבה בסוכה. דהיינו אם זה אכילה כל זמן שאתה אוכל כזית וכד'.

ודאי שעדיף לכוון כל הזמן או רובו. אבל אם אדם עוסק בתורה בסוכה - אין יכולת לכוון כל הזמן.

כמו כן המניח תפילין ומתפלל - אינו מכון על תפילין כל הזמן אלא על התפילה - וזה נקרא "כוונה".

כוונה מפורשת בשעת ההנחה - וכונה כללית כל זמן שמונחים עליו.

אם לא כיון - שמעתי מאבא כמה פעמים שהיה צריך לברך אבל,,,מספק וכד' - למסקנא - לא מברך.