ישראל במדבר

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/04/12 23:25 כד בניסן התשעב

שאלה

המדרש על הפסוק "ויסב א-להים את העם דרך המדבר ים סוף" אומר "מהו ויסב, שהרביצם כדרכי המלכים רבוצים על מיטותיהם" משמע שלעם ישראל היו תנאים טובים במדבר.

ואילו הרמב"ם במורה נבוכים ח"ג כד, לכאורה כותב דברים שונים, "וידוע שלולא טרחם ועמלם במדבר לא היו יכולים לכבוש הארץ ולא להילחם ביושביה" משמע מדבריו שבמדבר היו לעם ישראל תנאים קשים- תנאים של טורח ועמל, האם ישנה דרך לישב את הסתירה בין שתי המקורות, או שאכן ישנה כאן סתירה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

ה-´סתירה´ שמצאת לא מתחילה במדרש אלא בכתובים עצמם, ולא סתם בכתובים אלא באותה פרשיה, דברים פרק ח:
(ב) וזכרת את כל הדרך אשר הליכך ד´ א-להיך זה ארבעים שנה במדבר למען ענתך לנסתך לדעת את אשר בלבבך התשמר מצותו מצותיו אם לא:
(ג) ויענך וירעבך ויאכלך את המן אשר לא ידעת ולא ידעון אבתיך למען הודעך כי לא על הלחם לבדו יחיה
האדם כי על כל מוצא פי ד´ יחיה האדם:
(ד) שמלתך לא בלתה מעליך ורגלך לא בצקה זה ארבעים שנה:

הנה כי כן מצד אחד: "ויענך וירעיבך..."
ומצד שני: "שמלתך לא בלתה מעליך ורגלך לא בצקה..."

כך גם כאן, מצד אחד יש סיוע ותמיכה שמסייעת ומקילה את החיים, למרות זאת, בצדדים אחרים יש תנאים קשים שדורשים הרבה מאמץ והקרבה.