ישעיהו ליבוביץ2

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 01/05/02 10:06 יט באייר התשסב

שאלה

התפלאתי עד מאוד לראות את ההשתלחות של הרב בפרופ' ישעיהו ליבוביץ'. אני מניח כי הרב פעל ע"פ כללים הלכתיים מסוימים (שאני ככל הנראה לא מכירם), אך בכל זאת נראה כי האופן בו הדברים נכתבו הוא בצורת לעג,זלזול,כינוי בשמות "גס רוח", נתינת תארים וביזוי אדם שנפטר ואינו יכול להשיב ולעמוד מנגד.

אינני בטוח כי כל הדברים שנכתבו בתשובה יעברו את סינונו של ה"חפץ חיים".

במידה ואני טועה- אשמח אם הרב יתקן אותי, במידה ואני צודק, אשמח אם הרב לא יפרסם את התגובה.

תשובה

בס"ד

יש חשיבות גדולה מאוד להעמיד אדם מסוגו של ישעיהו ליבוביץ על מקומו.
מי שהעמיד את עצמו בשורה אחת עם משה והרמב"ם ואת הרב קוק בשורה אחת עם קרח והכוזרי הוא חצוף גדול. דבריו נאמרו בנחרצות ובבוטות גדולה פי כמה וכמה ממה שאמרתי. ובדיוק על זה נאמר "עם עקש תתעקש". יש הכרח לענות לו האותה לשון.

בספרו של החפץ חיים יש סעיף מיוחד על אנשים מסוגו של ליבוביץ ונהגתי על פי אותו סעיף.

טעם הענין הוא כי לאדם זה יכולה להיות השפעה גדולה על נוער וצעירים קלילים שנוטים להתרשם מהנחרצות של הדברים הנאמרים על ידיו.

הם עלולים לחשוב שדבריו על חיילי צהל שהם נאצים-יהודים הם נכונים, כיון שהם נאמרו בבטחון ובנחרצות גדולה.

יש לדעת כי דבריו על "סרבנות" הם מוקצה מחמת מיאוס.

יש הכרח למנוע מהם ללמוד ממנו דרך חיים ועל כן צריך לומר את האמת כמות שהיא.

זכור! מדובר באדם גאותן עד כדי גסות רוח. אדם שהיה משתלח בגסות בכל מי שלא חשב כמותו. אדם שחשב את עצמו כאחד מגדולי האומה. זכור שהוא שם את עצמו בשורה אחת עם הרמב"ם והעז לחלוק עליו בלי שום ביסוס. אדם שקרא לרב קוק ממשיכו של,,,קרח.
איך לפי דעתך צריך להתיחס אליו?