ישיעהו ליבוביץ

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 02/02/13 18:29 כב בשבט התשעג

שאלה

שלום רב ושבוע טוב...

ראיתי בכתבה בחדשות של ערוץ 2 על פרופסור ישיעיהו ליבוביץ שהיה פרוספסור ישראלי גאון ונחשב לאדמור חילוני , הוא החזיר דתיים בשאלה אבל גם חילונים בתשובה

ליבוביץ פרסם ספרים ומאמרים רבים, שבהם פירט את משנתו הפילוסופית, הדתית והפוליטית. בהגותו הפילוסופית נקט בקו אנליטי פוסט-קאנטיאני. בענייני דת גרס ליבוביץ כי עיקרה של היהדות הוא במעמדו של האדם לפני האל המתבטא בקיומן המעשי של המצוות, ולא באמונה כאידאולוגיה. ליבוביץ התנגד בחריפות לתפיסה הדתית-לאומית של הציונות הדתית, שלדעתו מקדשת ערכים כגון אדמה ולאום, ותמך בהפרדת דת ממדינה.

רציתי לדעת מה הדעה של הרבנים החרדים על דעתו ומאמריו והאם הוא צריך להיות מוערך או מבוזה?

תודה רבה..

תשובה

בס"ד
שלום רב,

פרופסור לייבוביץ' היה אדם מורכב מאוד.
במעשיו הקפיד על שמירת מצווה קלה כחמורה, זו היתה הצפיה שלו מכל יהודי.
באופן אישי היה בעל מידות - צנוע ורגיש.
אבל ברובד הציבורי הוא היה תקיף מאוד ובוטה במילותיו, אחת הדוגמאות הקיצוניות - כינוי חיילי צה"ל: 'יהודו נאצים' (רחמנא ליצלן).
באמונתו הוא שלל דברים שנחשבים לעקרי אמונה כמו תחית המתים וביאת המשיח. לפי הרמב"ם אדם כזה נקרא 'כופר'.

אחד מחשובי תלמידיו הדתיים היה אסא כשר שבמשך הזמן התרחק משמירת מצוות.

אינני נוהג להעניק ציון וגם לא הערכה לאנשים, ודאי קשה לחרוץ דין על אדם כל כך מורכב.
לעניות דעתי הוא לא ראוי חס וחלילה לביזוי אבל גם היכולת להעריך אותו ולראות בו 'גדול ישראל' אינה פשוטה וקלה.