יצר לב האדם רע מנעוריו

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 18/10/09 00:10 ל בתשרי התשע

שאלה

יש את הפסוק "יצר לב האדם רע מנעוריו",אני מנסה להבין אם הבנתי נכון האדם מיסדודו הוא טוב וגם בבטן אימו-הרי הוא כולו רוחני ויודע את כל התורה ואז אומרים שמלאך בא וסוטר לו על פיו והתורה נשכחת כשהוא יוצא לאויר העולם אז מה זה אומר שיצר ליבו של האדם רע מנעוריו?משעה שיצא מהבטן?או שהוא נולד עם חשק/יצר ורק בגיל 10 נהיה בו גם יצר הרע?

מקווה שהשאלות מובנות,הכל באותו הנושא....תודה!!

תשובה

בס"ד
שלום רב,
כפי שאתה אכן מבין, "יצר לב האדם רע מנעוריו" פרושו שקשה לילד הקטן ואפילו לנער הצעיר להבדיל בין טוב לרע ולבחור בטוב כפי שנדרש אדם מבוגר. לפי ההלכה צעיר נדרש לקבל אחריות על מעשיו רק מגיל 13 - בר מצווה, לפני כן הוא פטור מעונש. מכאן שהדרישה מאדם לבחור בטוב, לאחר שבמשך 13 שנים התרגל לחיות ללא בחירה, היא דרישה קשה.

כהכנה לקושי הזה, וכדי לצמצם אותו, ההלכה מדריכה את ההורים לדרוש דברים גם בגיל צעיר יותר, זו מצוות חינוך הבנים, כדי להרגיל אותם כבר קודם להתגבר על היצר.