יציאת שבת באולפנא

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/12/09 18:30 יח בכסלו התשע

שאלה

שלום לכבוד הרב ושבוע טוב!

בשבתות אולפנא, הרב מוציא את השבת שעתיים ויותר לאחר הזמן, ורציתי לדעת - אם אני אומרת "ברוך המבדיל" מותר לי לעשות כל דבר מוקצה עד שהרב יעשה הבדלה?הרבה בנות אצלנו מסתובבות עם פלאפונים כבר בשעה שיוצאת שבת, וזה פוגם באווירה. מה אפשר לעשות לגבי זה?

תודה רבה!!(וסליחה אם השאלה לא כ"כ מובנת..)

תשובה

בס"ד
שלום רב,
יש לך שתי שאלות והן קצת סותרות.
מצד אחד את שואלת האם לאחר זמן צאת שבת את יכולה לעשות פעולות של חול, גם אם טרם התפללו ערבית ועוד לא נאמרה הבדלה.
התשובה לשאלה זו היא שאכן את יכולה לומר: "ברוך המבדיל בין קודש לחול" ומכאן מותר לך להתנהג כביום חול - להשתמש במוקצה ולעשות הכל.

מצד שני את מבטאת אכזבה מכך שהאוירה הנעימה נפגמת בדיוק בגלל אותן חברות שמתחילות להתנהג כביום חול (פלאפונים וכד') למרות שהאולפנא מעוניינת להמשיך עוד באוירת השבת.
לכן מה שאפשר לעשות, זה להסביר. אי אפשר לאסור על הבנות להתנהג כמו ביום חול. אבל אפשר להסביר להן ולשכנע אותן ברעיון הנפלא של המשך השבת למרות שלפי ההלכה אפשר היה כבר להפרד מממנה.
כמו אורח אהוב שצריך כבר ללכת, אבל מבקשים ממנו להתעכב עוד קצת אתנו.
אם החברות שלך ירגישו שייכות ומתלהבות מאוירת השבת שממשיכה באולפנא הן ישתדלו שלא להסתובב בדרך שפוגעת בקדושת השבת - למרות שכבר יצאה השבת.