יחץ - פסח

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 03/04/16 12:08 כד באדר ב'

שאלה

******אבי 03/04******

שלום כבוד הרב,

נאמר בספר הבית היהודי, בהלכות יחץ, שלאחר בציעת המצה, את החלק הגדול יתן לאחד מן המסובים לשומרה לאפיקומן ונותנים אותה תחת המפה זכר למה שנאמר ""משארותם צרורות בשמלותם""

להלן שאלתי.

1. במקום אחר קראתי שישר לאחר הבציעה, את החלק הגדול של האפיקומן כבר מחביאים. אם כן, לפי מה שכתבתי לעיל, ניתן להבין שטרם מחביאים אלא רק נותנים לאחד המסובים לשומרה לאפיקומן. אז לא ברור לי מה הכוונה ""לשומרה"", האם לשמור אותה בינתיים ולהחביא במהלך הערב? מתי נהוג להחביא את האפיקומן.

2. לא הבנתי בדיוק את נתינת האפיקומן תחת המפה. איך פרקטית זה מתבצע.

תשובה

1. יש נוהגים לתת לאחד המסובים לשמור לסוף הסעודה ('צפון'). י הנוהגים שמחביאים והילדים מחפשים, יש נוהגים שהילדים מחביאים והאב מחפש, ויש נוהגים שאחרי אמירת 'הא לחמא עניא' לתת לאחד הילדים שיישא את האפיקומן עטוף על הכתף, ואז ידפוק בדלת, ושואלים אותו 'מי אתה', והוא עונה 'ישראל', 'מאין באת', 'ממצרים', 'לאן אתה הולך' 'לירושלים' וכולם אומרים 'לשנה הבאה בירושלים הבנויה, ואז מתחילים 'מה נשתנה'.
2. המקובל כמדומני הוא לעטוף את החלק הזה השמור ל'צפון' במפית.