יום העצמאות

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 06/05/19 17:58 א באייר התשעט

שאלה

איך מותר לשמוח ביום העצמאות כשקבעו את היום הזה שילטון חילוני שלא בעד הדת,שכל השורש של יום זה שיש לנו מדינה כוחי ועוצם ידי ולא על זה שאנחנו מקיימים את המצווה לגור בא"י, ועוד בספירת העומר שנקבע ע"י גדולי הדור הרבה לפני כן?

תשובה

שלום

לא רק שמותר, אלא חובה לשמוח ולהודות לה' ביום העצמאות.

מי שקבע את היום הזה כיום חג עם תפילות הודיה זו הרבנות הראשית לישראל.

ההודיה והשמחה הן על כמה דברים:

התחדשות מצוות ירושת הארץ, כפי שמגדיר הרמב"ן - ולא נעזבנה ביד זולתנו מן האומות.

קיבוץ הגלויות הלאומי שקיבל תנופה משמעותית בהקמת המדינה. הרמב"ם אומר שקיבוץ גלויות זה המקור בתורה למשיח.

היציאה משעבוד גלויות והקמת שלטון עצמאי. בגמרא נאמר שאין בין העולם הזה לימות המשיח אלא שיעבוד גלויות בלבד.

הצלה מהסכנה הגדולה שהיישוב בארץ ישראל היה נתון בה.

נכון שבתהליך הגאולה היו מעורבים גם אנשים שאינם שומרי תורה ומצוות (אם כי חשוב לדעת שמי שהתחיל את התהליך אלו תלמידי הגאון מווילנא, שעלו לפני 210 שנה כמימוש תורת רבם הגדול), אבל צריך לזכור, שבגאולה הראשונה, שאותה אנחנו חוגגים כעת בפסח, לקח 480 שנה עד שהגיעו לבית המקדש, והתקופה הזו כוללת את חטא העגל, חטא המרגלים ושאר חטאי דור המדבר, את העבודה זרה בתקופת השופטים, ואת הריגת כהני נוב על ידי שאול המלך. האם מישהו לא חוגג בגלל זה את פסח?

בגאולה השנייה מבבל עלו פסולי יוחסין, מחללי שבת, נושאי נשים נכריות, ובכל זאת זו הייתה גאולה.

את חנוכה אנחנו חוגגים גם על חזרת המלכות לישראל ליותר ממאתיים שנה, שבתוכם היה גם שלטון צדוקים, הריגת חכמי ישראל ועוד דברים נוראיים. מכיר מישהו שלא חוגג את חנוכה בגלל זה?

בוודאי שצריך להצטער על החסרונות ולהשתדל לתקנם, אבל חלילה שבגלל החסרונות הללו נעצום עינינו מכל הטוב שה' משפיע עלינו.

כל טוב ויום עצמאות שמח