יהודה ובנימין

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 09/05/20 21:14 טו באייר התשפ

שאלה

שבוע טוב הרב

רציתי לשאול

למה דוקא יהודה ובנימין שניהם לא גלו עם עשרת השבטים?

מה פשר הקשר בין שניהם שבית המקדש נבנה בחלקם?

רבבה

תשובה

שלום

מפני ששני שבטים אלו לקחו חלק משמעותי בקריעת ים סוף (עייני סוטה דף לו), והשם משלם למי שדבק בו בלי חשבונות.

יהודה זכה במיוחד, משום שהוא ערב את בנימין פעמיים, פעם אחת אצל יוסף כשהציע להכלא במקומו, ופעם נוספת כאשר דוד נלחם במקום שאול בגלית הפלישתי.

יהודה ראש בני לאה לוקח אחריות על בני רחל ומפגין את שמו של השם - שלום.

"אמר רבי יודא בר ר' סימון:

למוד אותו שבט להיות ערב אלו לאלו, שנאמר: אנכי אערבנו.

אמר ישי לדוד בנו: הרי השעה שתלך ותקיים אותו הערבות של יהודה זקנך שערב את בנימן מיד אבי, שנאמר: אנכי אערבנו, לך והוצא אותו מן ערבתו.

מה עשה דוד?

הלך וקיים את הערבות והרג את גלית.

אמר לו הקב"ה: חייך, כשם שנתת נפשך תחת שאול שהוא משבטו של בנימן, כשם שעשה יהודה זקנך, שנאמר: ישב נא עבדך תחת הנער, כך אני נותן בית המקדש בחלק יהודה ובנימין. ולא עוד אלא שכל השבטים גולים ושבט יהודה ובנימין אין גולים עמהן.

למה?

ששני שבטים אלו האמינו בי וקדשו שמי בים, שנאמר: שם בנימן צעיר רודם שרי יהודה רגמתם"

כל טוב