יהדות ומדע

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 27/09/06 12:39 ה בתשרי התשסז

שאלה

בספריה ראיתי חדר נפרד וכותרת מעל "מדעי יהדות" נכנסתי ניסתי לקרא משהו הבנתי שיותר קל לקרוא ספרים כמו " בפיסיקה גרעינית למתחילים" אבל לא זאת השאלה... למרות שגם זאת שאלה : אילו ספרים מומלצים לקריאה למי שלא יודע בכלל מה זה יהדות? אבל שאלה עיקרית היא אם יהדות יכולה להקרא מדע כי ממה שלמדתי המדע הוא חקר מבוסס על נסויים קבלת תוצאות אובייקטיביות( לא תלויות בחוקר) כאשר על סמך תוצאות אלו מתפתחות תאוריות אשר ניתן להוכיחם או להפריחם. אני מסתכלת מה זה דת ולא שאני יודעת מה זה אבל ממש אין לי אסוציאציה כזאת : דת-הוכחות.

תשובה

שלום וברכה
השאלה היא מה את מחפשת.
המינוח מדעי היהדות כולל ספרי מחקר המביטים על היהדות בעמדה אקדמית מחקרית ומבקשים לחקור תופעות בה. אין הם עוסקים בשאלה כיצד מוצאים את הדרך אל הא-לוהים, ואין הם מחפשים תשובה לדביקות של האדם בא-לוהיו.
קיים מרחב עצום של ספרות הדן בשאלות אלו. אם את מחפשת הוכחות לוגיות לקיום הא-ל זה תחום אחד* אם את מחפשת מה דרכה של היהדות בביטוי הקשר אל האמונה על ידי תורה ומצוות – זה עניין אחר.
מקדי אותי יותר ואנסה לעזור לך.

כל טוב