ידיעה ובחירה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 23/08/09 10:46 ג באלול התשסט

שאלה

כבודו בוקר טוב,

יש לי שאלה שמאוד מבלבלת אותי.

הרמב"ם אמר שה' נותן זכות בחירה, אבל איך אם הוא יודע את העתיד.

למשל:לפני שאדם נולד ה' נותן לו כלים למה שהוא יהיה, אבל איך אם יש זכות בחירה?

תשובה

בס"ד
שלום רב,
השאלה שלך מאוד מפורסמת ונכתבו לה תשובות רבות, חלקן עמוקות מאוד.
השאלה היא פשוטה - כדי לבחור צריך שיהיו כמה אפשרויות. אבל אם ד' יודע את העתיד - אז יש רק אפשרות אחת - זו שד' יודע אותה. הרי אם ד' יודע מה יקרה - לא יכול לקרות שום דבר אחר. ואם כך אז אין בחירה.
התשובה הכי פשוטה וטבעית היא שאמנם ד' יודע אבל אנחנו לא יודעים - לכן לנו, שאנחנו לא יודעים יש את הבחירה המלאה.
אפשר לומר שהבחירה שלנו אינה קובעת את המציאות. רק ד' קובע מה יקרה אבל הבחירה שלנו קובעת את הרצון שלנו כלפי המציאות.
ד' החליט ששני אנשים לא יגיעו הבקר לבית הכנסת. אדם אחד החליט להתפנק במיטה ולהמשיך לישון - והוא רשע.
אדם אחר השכים קום להגיע לבית הכנסת, הלך מבעוד חשיכה ולכן החליק על המדרכה ושבר את הרגל - מבחינת הרצון שלו להגיע לבית הכנסת הוא צדיק. בפועל ד' ידע שיקרה משהו אחר וכך קרה, גם הוא לא הגיע לבית הכנסת.
לכן אמרו חז"ל שמחשבה טובה הקב"ה מצרפה למעשה.