טעם הפקרת יין שביעית

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 31/03/02 10:05 יח בניסן התשסב

שאלה

שלום לרב שליט"א.

לגבי יין אוצר בית דין נאמר שצריך להפקיר אותו לפני הפסח ...

א) למה זה??(מה שונה בין לפני פסח לאחרי פסח)

ב) זה מאוד קשה להוציא 3 ארגזים לרחוב ולהפקיר אותם... ולכן לרוב זה לא מלב שלם אז מה הענין.. אבא שלי הפקיר לפני 3 חברים ואז השאיר עדיין בחוץ בא אדם ושאל אם זה מופקר אז אבא שלי אמר כן. והוא בא לקחת ארגז שלם...אבא שלי שאל אותו אם הוא מכיר את ההלכה בענין והוא אמר לא...אז אבא שלי אמר לו זה מוגזם ואמר שזה כבר לא הפקר ושהוא (אבא שלי) קונה אותם...

ג) אם אני יכול לקנות את זה מיד אז מה הענין בכלל להפקיר...

בתודה יונתן.

תשובה

בס"ד

התורה אמרה שמותר לך להחזיק בבית פירות שביעית רק כל עוד יש פירות לכולם. אבל כשנגמר לכולם הפרי מעל העצים - אסור לך לאגור בבית פירות או סחורת שביעית. כיון שסחורת שביעית שייכת לכולם גם לבהמה ולחיה שבשדה.

לכן נכון מאוד עשה אותו אדם שבא לקחת ארגז יין. הוא נהג כדין לחלוטין. והיה יכול לקחת יותר ארגזים.

הטעם למה הביעור הוא דוקא בערב פסח. כי זה הזמן האחרון שבו עוד יש ענבים על העצים מהבציר של השביעית.

יש חולקים על הענין הזה של "הפקר וזכיה" וחושבים שבאמת אי אפשר לנהוג כך אלא לבער ממש.
כך נראית דעת הרמב"ם וכך אנו נוהגים לפסוק. אעפ"כ אנחנו לא מורים לאנשים לבטל את ה"הפקר והזכיה" שסיפרת עליהם כיון שרוב הקרקעות שבהם גידלו את הענבים שמהם עשו את היין של אביך ואחרים הם קרקעות שנמכרו לנכרים. ולכן חלים עליהם הרבה קולות גם בענין ביעור פירות שביעית.

לכן למעשה מי שעשה כך - בדיעבד יצא.