טעימה ושתיה קודם הקידוש

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 13/08/02 22:04 ה באלול התשסב

שאלה

האם מותר לטעום טעימה ואו ללגום שתיה קודם הקידוש בשבת בבוקר?

תשובה

א. למרות שקידוש היום בשבת בבוקר חיובו הוא מדרבנן, מכל מקום אסור לטעום קודם הקידוש. וכן צריך לקיים את הקידוש במקום סעודה, כמו בקידוש הלילה, שהוא לדעת הרמב"ם מדאורייתא. אמנם דעת הראב"ד היא שמותר לטעום קודם הקידוש, וקידוש זה אינו צריך להיות במקום סעודה, אך בשלחן-ערוך פסק כדעה הראשונה.

ב. מן הדין אסור לשתות אפילו מים קודם קידוש, בין ביום ובין בלילה. אולם בבוקר קודם התפילה, כשעדיין לא חל חיוב הקידוש, מותר לשתות מים.

ג. חולה או מי שאין דעתו מיושבת עליו רשאי לשתות כוס תה או קפה או לטעום עוגה קודם התפילה. האם חייב הוא לקדש קודם לכן? חילוקי דעות יש בענין זה:
משנה-ברורה: פשוט שצריך לקדש בתחילה.
אגרות-משה: רק האוכל מזונות צריך לקדש קודם.
אולם נראה, שכיון שמותר לו לאכול ולשתות רק מה שהוא צריך ולא יותר (ולמשל, אם זקוק רק לחצי כוס - אסור לו לגמרה) - לא חלה עליו עדיין חובת קידוש.

ד. נשים המתפללות שחרית כל יום, רשאיות לשתות או לאכול קודם התפילה בלי קידוש. אולם נשים שאינן רגילות להתפלל אינן רשאיות לשתות אפילו מים קודם שתקדשנה.

ה. בקידוש הנעשה בבית הכנסת חייבים לאכול במקום כזית פת או מזונות, או שישתה השומע רביעית והמברך - 2 רביעיות.