טעויות בהפטרה

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 06/04/02 16:46 כד בניסן התשסב

שאלה

לכבוד הרב!

האם צריך לתקן קורא בקריאת ההפטרה? מצאתי בשולחן ערוך וברמב"ם התייחסות רק לקריאה בתורה (שו"ע סימן קמ"ב) אבל לא מצאתי בשום מקום דינים לגבי קריאת ההפטרה? האם תוכל להוסיף גם מקורות?

תשובה

ב"ה מוצאי שבת פרשת תזריע-מצורע תשס"ב

לאשר שבוע טוב!

גם אני חפשתי התייחסות ישירה לשאלתך בספרי הפוסקים ולא מצאתי. נלע"ד שאין צורך להחזיר את בעל הקורא בהפטרה, כיון שקריאת ההפטרה היא בגדר מנהג שיש חובה לקיימו מול קריאת התורה שהיא תקנה מחוייבת, עיין באריכות בשו"ת ציץ אליעזר חלק ו' סימן ל"ו. בחלק מן הקהילות נהוג שהציבור קורא בלחש וש"ץ כלל אינו קורא בקול, למרות שהפוסקים ממליצים בדרך כלל ששליח הציבור יקרא בקול והציבור בלחש איתו, ולכן במקרה מי שהבחין בטעות קורא לעצמו כראוי.
ברור שזה לא מעכב, אפילו אם קראו הפטרה של פרשה אחרת בדיעבד וסיימו את הברכות מופיע בפוסקים שאין צורך לחזור ולקרוא בברכה, אלא לכתחילה יש לקרוא את ההפטרה הנכונה בברכה.
ולכן לסיכום אין חובה לתקן את בעל הקורא למרות שראוי לבחור בעל קורא היודע לקרוא בצורה מדוייקת.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת