טלטול ספר תורה לבית אבל

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 13/11/02 15:09 ח בכסלו התשסג

שאלה

לכבוד הרב שלום!

משפחה שיושבת שבעה ומביאים לבית ספר תורה נכון הדבר שחייב לקרוא בספר 3 פעמים?

אם כן איך???

הרי אפשר לקרוא רק בשני וחמישי...

מצפה לתשובה אני.

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

מקור ההלכה בשו"ע סימן קל"ח בשם המרדכי הפוסק שבני אדם החבושים בבית האסורים, לא מביאים להם ספר תורה אפילו בראש השנה ויום הכיפורים. משמע שלמרות שהאסיר אינו יכול לצאת מבית הסוהר ואנוס הוא, בכל זאת לא מטלטלים את ספר התורה אליו.
.
ובספר בכף החיים (שם ס"ק עה)כתב שלא מביאים ספר תורה, אף לא לבית אבל שאינו יכול ללכת לבית הכנסת. זאת על פי הזוהר שמאד מחמיר שלא להוציא ספר מבית הכנסת, בכל מקרה.

הכף החיים כתב שאפשר אולי להתיר אם מוליכים את הספר בעשרה, או כשפוסלים אותו על ידי פתיחת התפירות בין חומש לחומש.

המשנה ברורה (ס"ק מט) כותב שמספיק אם מביאים אותו ביום הקריאה, ואז משאירים אותו יום או יומיים, ובתנאי שכשמביאים אותו מניחים אותו בארון, ומוציאים אותו לצורך הקריאה.
בספר ערוך השולחן שם מזכיר את הקריאה שלוש פעמים וכותב שזו קביעות. כלומר, גם לדעתו צריכים להביא ספר בהעברה קבועה, לארון ובצורה מכובדת. כשקוראים שלוש פעמים יש בדבר קביעות.
ולכן בבית אבל יש קביעות מפני שקוראים שם שני וחמישי ושבת.ומותר.

בברכה,

עוזיאל