טלטול בשבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 13/08/02 19:09 ה באלול התשסב

שאלה

רבים מחמירים שלא לטלטל בשבת, אך לעתים הם מבקשים מנשותיהם או מבניהם לטלטל דבר מה עבורם. האם הם עושים כדין?

תשובה

א. קטן העובר עבירה על דעת עצמו, אין בית-דין או אדם זר חייבים להפרישו, אבל גם הם ראוי שיחנכוהו שלא לעשות איסורים. עכ"פ אביו חייב לגעור בו ולהפרישו. רק אם הילד אינו בר הבנה - אין אביו מחוייב להפרישו.

ב. אסור לאב לתת בעצמו לבנו לעבור עבירה, בין בדבר האסור מדאורייתא ובין מדרבנן, ואפילו לתינוק בן יומו.

ג. משום כך, למשל, אלו המחמירים שלא לאכול ביצה שיש בה דם בין על החלבון ובין על החלמון, אסור להם לתת ביצה זו לקטן ואפי' קטן ביותר. אולם אם הקטן אינו יכול לאכול דבר אחר אלא ביצה זו, אזי הביצה היא לצורך הקטן - ומותר.

ד. מכאן שהמחמירים על עצמם שלא לטלטל כלל בשבת אפילו במקום שהוקף בעירוב, אסור להם לומר לקטן לשאת עבורם את הטלית לבית הכנסת. כמו כן אסור למחמירים להוציא את השבת כרבנו תם לבקש מקטן שיעשה עבורם מלאכה אסורה באותו זמן.

ה. היתרו של ר' עקיבא אייגר (המובא ב ביאור-הלכה או"ח סי' שמג ליתן לקטן לטלטל חומש וסידור לבית הכנסת, הוא רק אם כוונת האב שהבן ישתמש בהם, ואגב זאת יכול גם האב להשתמש בהם. אולם בנידוננו, בטלית, שרק האב משתמש בה, אסור ליתנה לבנו.