טלוויזיה בשבת - מה הבעיה?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/09/13 21:18 י בתשרי התשעד

שאלה

שלום כבוד הרב גלעד שטראוס,

לעניות דעתי, מותר להשתמש באור שנדלק ע"י שעון שבת או שהיה דלוק מערב שבת.

אך בניגוד לכך אסור לראות טלוויזיה בשבת שנדלקה לפני כניסת שבת או נדלקה ע"י שעון שבת. האם זה נכון?

האם יש הבדל בין טלוויזיה רגילה (תכניות בערוץ 2 וכו') לבין טלוויזיה שרואים בה רק קלטת מסוימת שהאדם מפעיל (והיא לא מטריחה אנשים מבחוץ בחילול שבת).

אודה מאד לתשובתך.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

יש אפשרויות רבות להנאה ממכשירים אלקטרונים בשבת: בכך שהם נשארים פועלים מיום שישי או שמפעילים אותם בעזרת שעון שבת.
אפשר להשתמש במכשירים שמחוברים לתחנות נכריות ואפשר להשתמש במכשירים שבכלל לא מחוברים לתחנה כמו צפיה בסרטים או האזנה למוזיקה מדיסקים ומאגרים אחרים.

הנושאים הללו נדונו בהרחבה ודעת כל הפוסקים היא לשלול ולאסור הכל מטעם של 'עובדין דחול' זה עקרון הלכתי שמגמתו לשמור על אוירת השבת גם כאשר אין סיבה טכנית לאסור את המעשה.
אמנם העקרון נשמע מוזר ושולי אבל כאשר חושבים מתוך אחריות לאומית מבינים שגם אם חלק יפעילו מחשב עם ניגונים של זמירות שבת - אחרים יראו סרטי עלילה או משחקי כדורגל...
הפנאי של השבת הוא מאוד רגיש וצריך זהירות עצומה כדי שלא יגיע למקומות מזיקים.