טור - סדר ההלכות

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 29/12/20 12:34 יד בטבת התשפא

שאלה

שלום כבוד הרב,

מדוע כתב בעל הטורים הלכות ציצית ותפילין תחילה ואח"כ הלכות ברכות השחר וברכות התורה?

הרי הסדר צריך להיות הפוך! קודם מברכים ברכות השחר וברכות התורה ואח"כ מתעטפים בטלית ומניחים תפילין.

ועוד, שיש נוהגים לומר נוסח 'לשם יחוד' לפני ההתעטפות בטלית והנחת התפילין וכתובים בו פסוקים.

תודה רבה

שבת שלום

תשובה

לשואל שלום,

א. הטור פוסק, שלא כמו הרמב"ם, שאת ברכות השחר אומרים בבית הכנסת. לכן הולכים לבית הכנסת ושם מסדרים את כל הברכות. לבית הכנסת הולכים עטורים בתפילין וציצית, לכן הסדר הוא: השכמת הבוקר, ציצית ותפילין ולאחר מכן ברכות השחר.

למרות שאת ברכות התורה אומרים לפני ברכות השחר לדעת הטור, צ"ל שסידר את הלכותיהן צמוד להל' ברכות השחר בגלל הקשר ביניהן.

ב. בזמן הטור לא אמרו 'לשם ייחוד'. ואכן כתבו שאם אדם מניח תפילין לפני ברכות התורה, לא יאמר "ויהי נועם" ופרשת שמע. ואולי יש לדון להתיר בדברים שנאמרים דרך תחנונים

(מקורות: שו"ע סימן מו,ט וסימן מז | פסקי תשובות סימן מז אות ז).