חרמים

חדשות כיפה הרב בניהו ברונר 08/04/02 06:13 כו בניסן התשסב

שאלה

יש לי מספר שאלות:

1.האם היהדות מותר לעשות חרמים?

2.מה העונש של עשיית חרמים?

3.מהן הסיבות של עשיית חרמים ביהדות?

4.מה הפרוש של המילה חרם לפי היהדות?

תשובה

ב"ה ב' אייר תשס"ב

לרחל ונורה שלום!

1. חרם קיים בתורה בשלושה מובנים: א. עונש כעין נידוי שמרחיקים אדם מן הציבור. ב. איסור שהציבור או בית דין אוסרים דבר מסויים באיסור חמור של חרם, גם יחיד יכול לאסור על עצמו עשיית דבר מסויים בחרם, לדוגמא חרם דרבנו גרשום הוא חרם ציבור. ג. אדם יכול להקדיש חפץ לבדק הבית או לכהנים בלשון חרם.

כל שלושת החרמים מותר לעשותם אלא צריך שיקול דעת מתאים האם כדאי לעשותם כיוון שמדובר על איסורים חמורים.

2. אין עונש בעשיית חרמים אם נעשה כדין, אם נעשה שלא כדין לא חל כלל.

3. מחרימים מי שעבר עבירה חמורה או מי שמסרב לבוא לבית הדין כמה פעמים, מי שמבזה תלמיד חכם לדעת חלק מן הראשונים לא מסתפקים בנידוי אלא מחרימים, חרם חמור מנידוי, קיימים מקרים נוספים עיינו באנציקלופדיה התלמודית ערך חרם כרך י"ז.

4. חרם זה הרחקה אדם מן הציבור כעונש או על מנת לכופו לעשות דבר מסויים שחייב לעשותו.

בברכת התורה

בניהו ברונר

צפת