חמץ שעבר עליו הפסח

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 19/08/02 18:00 יא באלול התשסב

שאלה

איך נזהרים אחר חג הפסח ממוצרים שיש בהם חמץ שעבר עליו הפסח?

תשובה

א. בפסח נזהרנו כולנו לא לקנות מצרכים שאין עליהם הכשר. אחרי הפסח עדיין מוזהרים אנו שלא לאכול חמץ שעבר עליו הפסח. יש, למשל, ריבה שמעורב בה קמח, ולא תמיד החנווני המחזיק בסחורה זו דואג למכור את חמצו באמצעות הרבנות המקומית לפני פסח. ריבה כזו אסורה באכילה גם אחר הפסח.

ב. יש להיזהר בכך במיוחד בחנויות ובמוצרים שחיי המדף שלהם ארוכים. אבל הלחם הנקנה ממאפיות - יש להניח שבעליהם מכרו את חמצם כדת וכדין, והסחורה שהגיעה לחנויות היא טריה והגיעה מהמאפיה לאחר הפסח.

ג. גם חמץ הדבוק לכלי שעבר עליו הפסח - אסור. משום כך שפשפנו קודם החג בדקדקנות את הכלים, גם את אלה שלא השתמשנו בהם במשך הפסח. כלי שלא שפשפנו אותו, היה עלינו לשפשפו בפסח; ואם לא עשינו זאת אז, עלינו לעשות זאת עכשיו, לאחר הפסח. פטורים מכך רק אלה שמכרו את חמצם קודם הפסח באמצעות רב, ובשטר המכירה שלהם היה כתוב שהמכירה כוללת גם את החמץ שבכלים.