חל'קה

חדשות כיפה הרב אייל קרים 09/07/02 07:33 כט בתמוז התשסב

שאלה

שלום כבוד הרב,

מה מקור המנהג לעשות חל'קה לילדים בגיל 3?

האם ישנו דגש מיוחד לעשות את החל'קה בדיוק במלאת 3 שנים לילד או שניתן לעשות את החל'קה בתאריכים סמוכים?

תודה ושבוע טוב

תשובה

כף החיים (סימן תצג ס"ק כו) כ' בשם ספר שער הכוונות, שהר' יונתן שאגיס העיד "שבשעה הראשונה קודם שהלכתי ללמוד אני אצלו עם מוז"ל, שהוליך את בנו הקטן שם עם כל אנשי ביתו, ושם גילחו ראשו כמנהג הידוע ועשה יום משתה ושמחה".
ומאחר והיתה זו תספורת ראשונה שעשה לבנו, ולא צוין שהיה בגיל שלוש, ומאחר וגם השדי חמד (מערכת בית הכנסת אות י') כ' בשם השלטי גיבורים, שראה מעשה רב בירושלים, שעשו תגלחת ראשונה בחוה"מ סוכות בביהכנ"ס בתופים ומחולות, ולא צוין שהיה בגיל שלוש, אין צורך לחכות לגיל שלוש, אלא העיקר שיניחו לילד פאות בתספורת ראשונה וישמחו באותו יום. אבל אם הנך משתייך לקהילה שנהגה כבר לספר דוקא בגיל שלוש, ולא קודם, ומעאידך יש אילוץ המחייב להקדים את תספורת הילד, צריך לעשות התרה.