חלב עכו

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 28/02/02 09:53 טז באדר התשסב

שאלה

האם יש בעיה הלכתית בשתיית חלב עכו"ם מעבר לגזירה שמא יחליפו הגויים את החלב בחלב טמא?

אם על הסיבה לאיסור היא גזירה זו מדוע לא קמים ומבטלים אותה?

תשובה

לתומר שלום
אין בית דין יכול לבטל דברי בית דין חברו, עד שיהיה גדול ממנו בחכמה ובמנין(עדויות א:ה). לכן א"א לבטל את גזרת חלב עכו"מ שהרי אין לנו בית דיו גדול כמו שהיה בבית שני.
גם אלו תלמידי חכמים שמתירים חלב עכו"מ סברתם היא לא בגלל ביטול הגזרה ח"ו אלא כיון שהם סוברים שאפשר לסמוך על "פיקוח ממשלתי" כמו על השגחת ישראל.(עיין בהרבה תשובות קודמות בנושא זה).
כלול בגזרה ג"כ טעמים פנימיים ואפשר לראות מקצתם בספר כף החיים ובספר ערוך השולחן ביור"ד סימן קט"ו. וישנם טעמים עוד יותר פנימיים שלא כותבים אותם בספרים ושאפשר לאמרם רק בפה לאוזן בשעת רצון המוכשרת ליושבים לפני ה'