חכמה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 14/05/09 22:18 כ באייר התשסט

שאלה

שלום לכבוד הרב

האם ניתן וצריך להיות אנשים חכמים יותר מכפי שאנחנו או שזה נתון קבוע מלמעלה ושלא ניתן לשנותו?

אני לא מדברת על השכלה אלא על חכמה בינה פקחות...

תודה רבה וישר כח על העבודה המחזקת!

תשובה

שלום

שלוש פעמים ביום אנו מבקשים מד' 'חננו מאיתך חכמה בינה ודעת'. על כן, זה אכן יכול להשתנות. כך משמע גם מדברי הרמב"ם במורה הנבוכים. כמובן, יש גם מגבלות נויירולוגיות, אך נראה שלכל אדם יש אפשרות לשפר את החכמה שלו יותר מכפי שנראה לו.

אמנם, קיבלנו מהגר"א שעיקר התורה הוא עמלה.
ר' חיים מוולוז'ין כתב בהקדמה לספרא דצניעותא שרצו לגלות לגר"א משמיים הרבה סודות תורה, והוא סירב. הוא רצה להגיע להכל בעמל.
בשער הכוונות כתוב שעל ידי הזיעה היוצאת מעמל מצווה ומעמל לימוד תורה מתבטלות הגזירות הקשות שהיו על האדם.
על כן, אין זה חשוב כל כך אם האדם חכם או לא, השאלה היא אם הוא מתקדם בקצב טוב וקבוע לאורך זמן (תוך שמירה שלא יקרוס) ביראת ד' ובלימוד התורה, ונראה שזה גם עומק התפילה בבקשנו חכמה בינה ודעת.

כל טוב