חילול שבת בתפקיד בטחוני מסווג

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 11/06/09 14:03 יט בסיון התשסט

שאלה

שלום לכולם

ברצוני לשאול שאלה שמטרידה רבים במקום בו אני עובד.

מקום עבודתי הינו ביטחוני ודורש גם עבודה בשבת וגם אימונים בשבת. לצורך העניין אני עובד במשרד החוץ בחו"ל ואנו נדרשים לעבודה בכל מספר שבתות (מענה לטלפונים ונסיעה ברכב). בנוסף מדי כמה חודשים אנו נדרשים להתאמן (ירי ונסיעה בשבת). האם העבודה בשבת והאימונים בשבת עונים על ההגדרה של פיקוח נפש ? בחוזה שאנו חתומים אכן כתוב שעלינו להיות זמינים לעבודה בכל ימות השבוע כולל שבתות.

ממתין לתשובתכם, תודה.

תשובה

שלום

ההלכה אחראית לקבוע את העקרון- פיקוח נפש דוחה שבת.

אך התשובה לשאלה ´מהו פיקוח נפש´, ניתנת על ידי אנשי המקצוע הרלוונטים.

הרב מגדיר שהצלת אדם דוחה שבת, הרופא מגדיר איזו מחלה מסכנת את האדם. מהצלבת המידע אנו פוסקים.

על כן, שאל את איש המקצוע הבטחוני בעל הדרגה הגבוהה ביותר אצלכם, האם להערכתו האימונים בשבת חיוניים לבטחון המדינה. הסבר לו כמה חשובה עבורך שבת, ובקש ממנו תשובה כנה.
אם הוא עונה בחיוב או בספק, מותר ומצווה גדולה עליך לחלל שבת.
אם הוא אומר שהכל יכול להיעשות ביום אחר, ושבת נוחה בגלל שיקולי נוחות, אסור לחלל שבת. אמנם, אל תעזוב אלא נסה יחד להגיע לשינוי היום.
גם אימון דוחה שבת, אם הוא חיוני לשמירה על הצלחת הפעילות הבטחונית, ולא יכול להדחות ליום אחר.

אמנם, נסה לשנות מעט את הפעולות האסורות בשבת, למשל לעשות פעולות עם גב היד וכדומה, אך רק אם זה אינו פוגע בפעולות המבצעיות.

אל תירתע מהעובדה שהשבתות שלך נראות כמו יום עבודה, אתה מקיים מצווה גדולה מאד של הצלת כלל ישראל, הדוחה שבת.
כמובן, תפילות שבת וכו' הן לא רק חיוב אלא גם נותנות אוירה שונה לשבת, ואם תוכל להקפיד להתפלל אותן, גם השבת תהיה עם אופי אחר.

חזק ואמץ