חייבים לשים כיפה בים??

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 28/06/09 16:56 ו בתמוז התשסט

שאלה

בס"ד בכל מעשיך!

שלום הרב

למה בים מותר להיות בלי כיפה?

ועוד שאלה צריך להיות עם כיפה כשהולכים 4 אמות אני חושב אז כשאתה באוטו ונוסע ולא הולך האם משתמע מזה שמותר בלי כיפה?

תודה רבה רבה

תשובה

שלום

אין מצווה מהתורה או מדברי חכמים ללכת עם כיפה, ואף כשמברכים, אין בזה חיוב מן הדין (גר"א, ועיין גם ט"ז בשם תשובת מהרש"ל על או"ח סימן ח ס"ק ג).

אך כלל ישראל קיבלו על עצמם את ההנהגה הישרה עליה המליצה הגמ´ לכסות את הראש (ט"ז ומג"א).
ומרגע שזה התקבל, יש לזה תוקף של דין.
לפיכך, במקרים בהם לא התקבל המנהג ללכת עם כיפה, אין עניין מן הדין ללכת עם כיפה.

במסכת דרך ארץ בפרק ´הנכנס´ בתחילתו, כתובה ההנהגה הראויה בבית המרחץ, מוזכר שם שמורידים את כיסוי הראש.
מכאן ניתן ללמוד שכשבאים לרחוץ, אין מנהג ישראל ללכת עם כיפה, וכן הובא לדינא בשערי תשובה בשם הברכי יוסף (השע"ת הוא על או"ח ב ס"ק ו, על אף שהשע"ת עצמו נהג בזה מידת חסידות לכסות גם שם), ולכן מותר לכתחילה לא לכסות את הראש בים ובבריכה, אך יש בזה מידת חסידות לשים.

לגבי ד´ אמות, המשנ"ב (על או"ח ב, ס"ק יב) כתב שמותר ללכת פחות מד´ אמות ללא כיסוי ראש, אך מידת חסידות להחמיר גם בפחות מד´ אמות.

אמנם במרכבה, כתבו האחרונים שזה כמו הליכה, ולכן חייב מן הדין כיפה, והוא הדין לרכב.

כל טוב