חיוב נשים בלולב ואתרוג

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 14/10/03 06:11 יח בתשרי התשסד

שאלה

בס"ד

כבוד הרב שלום,

האם נשים חיבות בנטילת לולב (ואיך עושים זאת), בברכה כשנכנסות לסוכה ובחבטת הערבות ביום הושנע-רבא?

תודה,

חג-שמח,

מיכל.

תשובה

בס"ד

[סליחה] שאני עונה אחרי סוכות, אבל רק עכשיו הגעתי לשאלה זו.

[עצה] אם היית כותבת בכותרת "סוכות" או משהו דומה, היה יותר סיכוי שאענה לה בזמן.

[תשובה] הן לא חיבות ליטול לולב, אבל נוהגות ליטול לברך על לולב.

[איך עושים את זה?]
** עדיף בסוכה אבל לא חייבים.
** אוחזים ביד ימין את הלולב כשהערבות וההדסים מחוברים אליו. וכשהשדרה מול פניך.
** מברכים "ברוך אתה ה' אלוקינו מלך העולם אשר קידשנו במצוותיו וציוונו על נטילת לולב. (ביום הראשון מברכים גם ברכת "שהחיינו")
** אוחזים ביד שמאל את האתרוג כשהעוקץ (החלק המחובר לעץ) נמצא כלפי מטה.
** מצמידים את הידים כך שהאתרוג נוגע בערבות שליד הלולב.
** מנענעים לכל רוחות השמים. כיצד? יש כמה שיטות הנוהג אצלינו הוא דרום צפון מזרח למעלה למטה מערב.
** איך מנענעים? מצמידים את כל המינים ללב. ומוליכים לכיון דרום שאליו רוצים לנענע ומחזירים לכיון הלב. עושים כך שלוש פעמים. אחר כך מסובבים את כל הגוף לכיון צפון ושוב מצמידים את הלולב והאתרוג ללב ומוליכים לכיון צפון וללב שלוש פעמים.
** איך מנענעים למעלה ולמטה? באותה צורה. הלולב והאתרוג ישירים צמודים ללב. ומוליכים את האתרוג והלולב לכיון מעלה ואחר כך לכיון מטה כשהם ישירים וזקופים.

[ישיבת סוכה]
נשים לא חייבות ולא מברכות על כך. אבל יש להן מצוה כשהן יושבות בסוכה.

חג שמח (אם כי באיחור)