חיוב להנשא

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 19/07/10 17:07 ח באב התשע

שאלה

שלום רב,

לפני השאלה, חשוב לי לאמר שהרב יענה על השאלה מבחינה הלכתית בלבד לא נוגעת אלי או מישהו. או אין לי כוונה בנושא הזה וכו'.. רק לדעת את הדברים.

א.רציתי לדעת האם יש חיוב לגבר להתחתן עפ''י ההלכה?

ב. האם גבר שהוא לא נכלל בקטגורית 'פסולי חיתון' האם קיימת דרך בכל זאת לפטור אותו מחיתון, אפשר להפוך אדם לבלתי חתין?

ג.הבנתי שאין חיוב לנשוא אישה אלא מתחתנים משום מצות פריה ורביה, אם על ידי אימוץ ילד יוצאים ידי חובת המצווה.

ד. מה ההשלכות\העונשים, למי שבחר לא להתחתן

תודה רבה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,
הגבר חייב במצוות עשה של פרו ורבו - כלומר שיהיו לו בן ובת שנולדו מזרעו.

גבר שלא מתחתן לא עובר עבירה אלא מונע עצמו מקיום מצוות עשה. זה כמו אדם שלא יטול לולב בסכות או לא ישמע שופר בראש השנה (הדברים נאמרים להמחשה בלבד, מפני שאין לנו מושג על ערכה של כל מצווה לכן אנחנו משתדלים לקיים כל מצווה שאפשר).

על ידי אימוץ ילד לא יוצאים ידי חובה - מפני שהמצווה היא להוליד ילד ממך.

בגמרא מסופר על בן עזאי שלמד תורה ולכן נמנע מלהתחתן - בבחינת העוסק במצוה פטור ממצוה: דרש בן עזאי כל מי שהוא מבטל פריה ורביה מעלה עליו הכתוב כאלו שופך דמים וממעט את הדמות. מאי טעמיה? 'שופך דם האדם' מפני מה 'כי בצלם אלהים' ומה כתיב אחריו 'ואתם פרו ורבו', אמר ליה ר"א בן עזריה נאים דברים היוצאים מפי עושיהן, בן עזאי נאה דורש ולא נאה מקיים? א"ל אני לפי שחשקה נפשי בתורה, אבל יתקיים העולם באחרים. (בראשית רבה לד; יבמות סג ב)

אם אתה שואל אודות דרך להמנע מלהתחתן ולהשאר יהודי כשר: האם אתה יכול לומר על עצמך את דברי בן עזאי?