חזרה למי שלא כיון בתפילה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 11/03/02 20:31 כז באדר התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום!

א. 1. אני משתדל להתרכז ולכוון בברכות בכלל ובתפילת עמידה בפרט, אך קורה שאני שם לב שלא התרכזתי בברכות כמו שצריך. האם מותר/צריך לחזור על ברכות אם הרגשתי שלא התרכזתי בברכה כמו שצריך? (אבקש בבקשה לענות לגבי ברכות בכלל ולגבי ברכות בתפילת עמידה בפרט, האם אפשר לחזור על ברכה אחת מתוך תפילת עמידה?) 2. ומה לגבי מקרה שהרגשתי שהתרכזתי וכיוונתי בחלק מהברכה אך בחלק אחר לא? 3. אם אכן אפשר לחזור על ברכה האם אפשר להפסיק בברכה באמצע אם שמתי לב שלא התרכזתי ולהתחיל אותה מההתחלה?

ב. האם בכל יום שאומרים תחנון אומרים גם "תפלה לדוד" ו"בית יעקב"?

תודה רבה וישר כח!

תשובה

בס"ד

א- 1- בברכת מגן אבות בעיקרון צריך חזור ולברך אותה. היום לא נוהגים לעשות כן כיון שחוששים שמא לא תחזור לכוון גם בפעם השניה. אבל בעקרון אם אתה בטוח שתכוון - אפשר לחזור בברכה ראשונה.
בשאר ברכות - בתוך הברכה אתה יכול לחזור . אם אמרת שם ה' אינך יכול לחזור עליו.
בקריאת שמע - אתה יכול וכדאי לחזור כמה פעמים כל פעם מהמקום שבו הפסקת לכוון היטב. כל זה חוץ מהפסוק הראשון שדינם מיוחדים.
בפסוק ראשון של ק"ש אם לא כיונת - חיב לחזור ורק אחרי שגמרת ברוך שם וכו'

2- אם כוונת בחלק ברכה זה לא מספיק - ותחזור על הברכה, ורק אם לא אמרת שם ה' בחתימת הברכה.

3- כן

ב- כן