חוקות הגויים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 21/07/13 08:10 יד באב התשעג

שאלה

שלום הרב.

התורה אוסרת ללכת בחוקות הגויים. לכן נפסק שאסור ללבוש בגדים של גויים, או להסתפר כמותם וכד' (אם אני לא טועה).

השאלה איפה הגדר ההלכתי. הרי גם גדולי הדור לובשים חולצות לבנות מכופתרות, בגד שהומצא ע"י גוי ונלבש ע"י גויים. אילו בגדים נכנסים לקטגוריה של בגדי גויים? מותר ג'ינס? יש אפילו ג'ינס עם קרעים (במפעל עשו קרעים - זו האופנה). מה נחשב תספורת של גוי? השיער שלי במצבו הנוכחי לא שונה משיערם של רוב הגויים (בלי עיצוב כלשהו - פשוט גדילה רגילה). האם אני חייב לגדל פאות כדי להיבדל? מותר נעלי ספורט?

שאלתי הרבה שאלות שאני כמעט בטוח מה ההלכה אומרת עליהן, אבל זאת כדי להבין - איפה הגבול?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הנושא הזה מבורר יפה בדברי הרמ"א על השו"ע - מה מותר ומה אסור בחוקות הגויים (יורה דעה סימן קעח):
וכל זה אינו אסור אלא בדבר שנהגו בו העובדי כוכבים לשום פריצות, כגון שנהגו ללבוש מלבושים אדומים, והוא מלבוש שרים וכדומה לזה ממלבושי הפריצות, או בדבר שנהגו למנהג ולחוק ואין טעם בדבר, דאיכא למיחש ביה משום דרכי האמורי, ושיש בו שמץ עבודת כוכבים מאבותיהם.

אבל דבר שנהגו לתועלת, כגון שדרכן שכל מי שהוא רופא מומחה יש לו מלבוש מיוחד שניכר בו שהוא רופא אומן, מותר ללובשו. וכן שעושין משום כבוד או טעם אחר, מותר".

על פי העקרון הזה מבדיל הרב ערוסי בין מנהגי גויים חילוניים' שמותרים, ובין מנהגים דתיים שלהם אלו אסורים.
עיין:
http://net-sah.org/he/node/2025