חווה של שיבוטים

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 03/03/02 05:38 יט באדר התשסב

שאלה

שלום,

עלתה לנו שאלה בכיתה שהפכה לנושא חקר

אז רציתי לשאול אותך על הצד ההילכתי בנושא:

האם מותר מבחינה הלכתית לשכפל לצורך הצלת חיים במקרה שאין נשקפת סכנת חיים לתורם? וששניהם ישאורו חיים ( לדוגמא: לתרום כליה).

תודה רבה

שושנה

תשובה

בס"ד

"שיבוט" הוא התערבות במהלך ההיוצרות של העובר שגורמים לתא הראשוני להתפצל לשנים ואז יש לנו שני עוברים מתא אחד או מקבוצת תאים אחת.

התערבות במהלך הטבע מותרת כרפואה ולא למטרות משחק וכבוד וכד'. אנחנו יודעים מנסיון כי כל התערבות של האדם בטבע יכולה להביא ברכה ויכולה להביא קללה. רק אלוקים יודע בדיוק מה היא ההשפעה של כל מעשה שלנו ואנחנו יכולים לעשות טעויות גולריות שיכולות לפגוע בעתיד של כדור הארץ שלנו.

לכן צריך הרבה זהירות ותפילה ועבודה בנושאים כל כך רגישים מתוך אחריות לאומית ולא מתוך אינטרסים. ממש כמו שמכניסים לעבודה בכור גרעיני אנשים נקיים מאינטרסים ונאמנים לעבודה ולאחריות ציבורית - כך בנושא הזה.

לכן מותר להשתמש לצורך הצלת חיים אבל זו מילה שדורשת הסבר. אסור לשכפל מישהו, לקחת מהשיכפול כליה ולזרוק את השאר.
כאן מדובר בחיים - כאן מודבר בבני אדם. אי אפשר לעשות חווה של בני אדם שמגודלים לצורך השתלות.
גם אם התורם בעל כורחו ישאר בסוף בחיים. רק יקחו לו אבר בעל כורחו.
להזכירך ה"לוקח" שן של עבד כנעני - בטעות או בכוונה מוציאו לחרות.