חודש אלול

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 05/08/02 22:46 כז באב התשסב

שאלה

אלו מנהגים נוהגים בחודש אלול?

תשובה

אלול זמן תשובה הוא, ויזהר לפשפש במעשיו (החיד"א). התשובה היא מצוה יומיומית, אבל בחודש אלול (ראשי תיבות: אני לדודי ודודי לי) התשובה מקובלת, כיון שבו אנו קרובים יותר אל דודנו (הקב"ה), והוא קרוב אלינו לקבל תשובתנו מאהבה.

א. כל לילה - בין ראש חודש אלול ויום הכפורים - קודם השינה, טרם אמירת הוידוי, טוב שיפשפש אדם במעשיו, יתודה וישוב.

ב. בימים אלה מרבים בתפילות ובתחנונים ובקריאת זוהר ותהלים, כי בימים אלה עמד משה והתפלל לפני בורא עולם - ותפילתו התקבלה.

ג. אין להמתין לחזרה בתשובה - הן במצוות שבין אדם למקום והן שבין אדם לחברו - עד יום הכפורים. כל המקדים לחזור בתשובה, תשובתו מתקבלת; ואם יאחר, יכבד עליו עונשו (רבנו יונה).

ד. בימים אלה יש להקפיד יותר בתפילה, שתהיה בכוונה וכנדרש על פי הדין.

ה. טוב בימים אלה להתבודד ולעשות חשבון הנפש; להתחרט על העבר; ולקבל על עצמו לעתיד שלא לחטוא עוד, וכן סייגים והנהגות טובות.

ו. מה טוב ומה ומה נעים ללמוד בימים אלה ספרי מוסר. אף אם למדם כבר מספר פעמים, יחזור עליהם (רמח"ל, בהקדמת מסילת-ישרים). וכל אחד יבחר ספר מוסר הקרוב ללבו, ויעיין בו בהתבודדות. בלימוד מעין זה יש לזכור: טוב מעט בכוונה, מהרבות בלא כוונה.