חובת נישואין לאנס

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 19/05/09 11:25 כה באייר התשסט

שאלה

שלום.

למיטב ידיעתי ע"פ התורה כאשר אדם ל"ע אונס - מחייבים אותו להתחתן איתה .

שאלתי היא איך בדיוק העניין עובד ? איזה בחורה תרצה לחיות עם גבר שאנס אותה ? מה ההגיון מאחרי הדבר,האם ניתן להבין ? ואיך ניתן להסביר דבר כזה לאדם שלא מחובר כל כך לתורה ולא מבין שלפעמים ישנם כללים שלא ניתן להבין.

אשמח לקבל פירוט בעניין.

תודה .יצחק.

תשובה

שלום

בימי קדם, נישואין היו עול כלכלי על הגבר.
לכן לכפות אדם לשאת אשה (גם אם אינו רוצה להיות בעלה) היה עונש גדול לאנס ופריבילגיה גדולה לאשה.
אמנם, התורה לא חייבה אותה כמובן להסכים, אלא נתנה ביד האשה רשות לכפות נישואין (שהם בעצם התחייבות כלכלית לכל החיים לטובתה) על האנס.
אם היא אינה מעוניינת, לא מתחתנים.

עוד יש לשים לב שהתורה דיברה רק על המינימום של העונש.
יש בידי בית הדין בכל דור להרחיב את העונש, ולהשתמש במכלול עונשים קשים ביותר לאנשים מתועבים, הן עונש כהרתעה והן עונש ככפרה.

ככלל, הנחת היסוד של היהדות היא שעלינו להתאמץ ןלעמול כדי לעלות ולהבין את התרבות האלוקית בתורה, ולא להוריד אותה ולהתאים אותה אלינו כפי שהנצרות מנסה ע"י הפיכת האלוקים הבלתי מושג לבן אנוש מושג.

אמנם, ישנה חשיבות גדולה לשמירת הבאלנס בין ההתאמצות להעמיק בתורה לבין המצב הנפשי והתרבותי של האדם כרגע. הפרת הבאלנס יכולה לגרום לקריסה או זניחה של המצב הטוב בו מתעלים לאט לאט.

כל טוב