חדירה לפרטיות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/08/13 13:24 י באלול התשעג

שאלה

היי

אני משרתת בצבא בתפקיד שבו אני יכולה לראות במחשב פרטים אישיים על כל אדם שמתגייס, כמו למשל נתוני איכות (תוצאות של בחינות מהצו הראשון), מצב משפחתי, מדידת כשירות לגיוס מבחינה נפשית ורישומים פליליים (לא אצל כולם) שיבוץ לתפקידים, מיונים, מי משתמט ומי לא, ועוד כל מה שמאפיין את הפרטים האישיים במחשב של אותו אדם מבחינת הצבא .

בזמן האחרון גיליתי סקרנות רבה על כמה אנשים שאני מכירה לראות את הנתונים שלהם מבחינת הצבא, ושאר דברים פרטיים שלהם .

אז השאלה שלי היא , האם זה מוסרי שאני מסתכלת על הפרטים האישיים של אנשים שאני מכירה במידה ואני שומרת את הפרטים האלה לעצמי בלבד ולא מפיצה לאף איש ?

בזמן האחרון יש לי ייסורי מצפון שאני מסתכלת על הנתונים שלהם במערכת הצבאית, אך אני לא יודעת אם זה באמת בסדר או לא שאני מסתכלת על זה בכלל .

תשובה

בס"ד
שלום רב,

טוב מאוד שאת שואלת מפני שאת מצילה את עצמך מעוון ומקלקול מידות.

אינני נוהג להטיף מוסר, אבל כאן אני מרגיש חייב לומר שאת עושה מעשה מכוער, עליך לחדול מכך מיד!

1. את עוברת על פקודות הצבא - אני בטוח שהחתימו אותך על איסור לעיין בחומרים שלא נוגעים לעבודתך. הנושא הזה מאוד מפוקח היום.

2. אני בטוח שאת לא היית רוצה שאנשים ידעו עליך פרטים אישיים - אז מה ששנוא עליך לא תעשה לחברך.

3. יש איסור מפורש על מה שאת עושה - זהו חרם דרבינו גרשום שאוסר לעיין בדברים של אחרים ללא רשותם.

את צריכה לחדול מכך מיד באופן מוחלט ולעשות על כך את כל מרכיבי התשובה: הכרה בחטא, חרטה וקבלה לעתיד.
נראה שכדי לזכות בתשובה שלמה את חייבת לבקש סליחה מכל אלו שהצצת לתיק שלהם.

על חרם דרבינו גרשום בימינו עייני
http://www.yba.org.il/show.asp?id=23976