זמן ערבית

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 24/01/02 17:46 יא בשבט התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום!

תודה על תשובתך הקודמת. ברצוני להוסיף לשאול: עד מתי ניתן להתפלל ערבית ולהגיד קריאת שמע בערב? והאם יש הבדל בין הזמנים שלהם?

תודה רבה ושבת שלום!

תשובה

לכתחילה יש להתפלל ערבית אחרי צאת הכוכבים. יש המקדימים להתפלל מיד אחרי השקיעה ויש המתפללים אחרי פלג המנחה.
שני האחרונים צריכים לקרוא קריאת שמע פעם נוספת אחרי צאת הכוכבים.
סוף הזמן:
על פי המשנה הראשונה בברכות למדו חכמים שצריך לסיים ערבית קודם חצות. אם לא סיים קודם חצות - יקרא עד עמוד השחר.
אם לא קרא קודם עמוד השחר - יקרא עד הנץ. בשעת דחק זו אי אפשר להתפלל שחרית ולקרוא קריאת שמע קודם הנץ כיון שזה יהיה תרתי דסתרי ולכן יקרא ק"ש של שחרית אחרי הנץ.
מכלל הדברים אתה למד לגבי מה ששאלת שיש הבדל בין ערבית לקריאת שמע כיון קריאת שמע היא חיוב מהתורה ותפילת ערבית מעיקר הדין היא רשות וכיום קיבלו אותה כחובה.
כל ההגבלות דלעיל לא נאמרו לגביה. והמתפלל קודם צאת הכוכבים לא צריך לחזור ולהתפלל ערבית, וכד' ואין חיוב להתפלל קודם חצות וכו'