"זכר לחורבן" עם ציור

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 30/06/11 20:50 כח בסיון התשעא

שאלה

שלום וברכה,

בקרוב ניכנס בע"ה לבית חדש שבנינו. אני רוצה להכין מקום עבור ה"זכר לחורבן". רציתי לדעת אם מותר לי, על גבי המלט האפור, לצייר במכחול שחור בלבד קווי מתאר של ירושלים ולכתוב משהו בסגנון "אם אשכחך ירושלים" או משהו כזה?

אמרו לי שאסור לצייר ולקשט זאת אך מאידך ראיתי מספר אנשים שכן עשו זאת (אני יודעת שאין זה מחייב לכך שהם בררו לפי ההלכה..).

תודה רבה,

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לכתחילה ראוי לשייר אמה על אמה - פיסת הקיר העירומה מבטאת יותר מכל את האבלות על החורבן. כך ראוי לנהוג.

עם זאת הרב פיינשטיין זצ"ל התיחס בתשובה שלו למי שמשחיר אמה על אמה ולא משאיר אותה ללא סיוד. תמצית דבריו:
שאין הסיבה לשיור כדי לגרע יופי הבית או להוריד מפארו, אלא רק להיכר לאדם שבשביל ה'זכר לחורבן' נעשה השיור.

ולכן אפי' אם השחיר אמה על אמה, או אפי' האמה על אמה נעשית (בפאר כמו שיש בתים היום שהאמה על אמה היא המקום היפה ביותר בבית) אין בכך כלום, מאחר שע"י שיור זה הוא נזכר בחורבן וזה מטרתו בשיור זה.

לפי גישה זו אפשר גם לצייר וכד' שהרי יש בכך ודאי זכרון החורבן.

ועייני דיון מפורט בנושא:
http://www.ypt.co.il/show.asp?id=19969