זכויות יוצרים

חדשות כיפה הרב שי פירון 15/01/02 03:40 ב בשבט התשסב

שאלה

שלום הרב,

ברצוני לדעת האם העובדה שלפי החוק מותר להעתיק יצירות/ תוכנות גם לפי ההלכה יהיה מותר?

(הסתייגות החוק מתיר רק שימוש פרטי/ ביתי)

אודה אם תוכל לצרף מקורות

תשובה

ב"ה

הראל,

ברכת ה' עליך.

ראשית, רבו המחלוקות בענין זה בשל העובדה שקשה להגדיר את סוג הבעלות בתוכנות וכו'.
הרב זץנ גולדברג אוסר גם במקרים שציינת לעיל אלא אם כן יהיה מצויין במפורש שמותר בשימוש למטרות ביתיות או פרטיות. אבל, כדאי לעיין בכרכי תחומין שם רבים לחלקו על עמדתו.
השאלה היא אם החוק לא משמעותי כאן כיוון שמה שמהווה שיקול מרכזי בפסיקת ההלכה בענין זה הוא "מנהג הסוחרים" או "מנהג העולם" המסייע להגדיר מהו גזל ומה מותר. ולכן, העובדה שמצד החוק זה מותר גורמת לי לראות צדדים נוספים להיתר.
ברמה האישית, דווקא בשל מגפת ה"גונבות" ראוי שאנו נציב רף מוסרי אחר, גם אם אין הוא מעיקר ההלכה, שהרי כבר נאמר: "ועשית הישר והטוב" ומכאן למד הרמב"ן שמהתורה עלינו לשאוף להיות מוסריים אף שמצד הדין הדבר מותר.

בברכה,

שי