זוג נשוי שלא בחופה וקידושין

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 16/07/06 19:44 כ בתמוז התשסו

שאלה

עולים מברית המועצות (מבוגרים) הנשואים זה מכבר, אך ללא חופה וקידושין, מעוניינים להינשא מחדש ע"פ ההלכה.

שאלתי:

האם ישנו הכרח בפתיחת תיקי הוכחת יהדות ותיקי הוכחת נישואין לכל אחד, דברה כרוך בהוצאה כספית גדולה, או שניתן לבצע את הדבר בדרך אחרת?

תודה רבה מראש, חיזקו ויאמץ לבבכם בעבודת הקודש!

תשובה

שלום רב!

כל זוג הרוצה להנשא בארץ כדת משה וישראל חייב לעבור לפני כן רישום מסודר ברבנות, ואם מדובר בעולים חדשים זה כרוך גם בדרך כלל בבירור יהדות. הדבר מעוגן בנוהג מקובל מאז ומקדם, שנישואים נערכים בקהילה בידיעת ועל דעת הרבנות המקומית, וקיים גם חרם שלא לקדש ולהשיא מבלי רשות וידיעת הסמכות המוכרת. נישואים ללא רישום ובירור יהדות עלולים להביא לתקלות רבות כמו נישואי תערובת או פסולי חיתון ועוד.

על פי הידוע לי מדובר באגרת רישום נישואין, נושא בירור היהדות לא אמור להיות כרוך בתשלום. ניתן גם להעזר ב"שרשים" דרך שמעון הר שלום שיסייע בענין.

ניתן גם להסביר לזוג שיש ערך גדול שהם יהיו רשומים ברבנות כלפי שאר קרובי משפחתם לשנים הבאות.

התשובה נכתבה על ידי הרב בניהו ברונר