זהירות בדרכים

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 01/08/02 11:21 כג באב התשסב

שאלה

ישנו אדם הנחשב לתלמיד חכם אך כשהוא נוהג בכביש הוא נוסע בפרעות ומסכן חיי אדם, איך זה מסתדר עם תלמודו?

תשובה

יש הטועים, ובהלכות הם זהירים אף בקוצו של יו"ד, אך בלכתם בדרך ובנוהגם במכונית הם מזלזלים בתקנות התעבורה. התנהגות זו מוזרה ותמוהה, שהרי "חמירא סכנתא מאיסורא". לטובתם ולטובת הכלל ראוי לשנן שוב כמה הלכות:

א. אסור לעמוד במקום סכנה, ואין לסמוך על הנס. יש לזכור: אם עשו לו נס, מנכין לו מזכויותיו!

ב. אסור לעבור תחת קיר נטוי או על גשר רעוע או ליכנס לחורבה (רמב"ם, הל' רוצח ושמירת הנפש יב,ו), ואסור לסמוך על נס או לסכן נפשו (רמ"א, יו"ד קטז,ה).

ג. קיר נטוי וגשר רעוע היו דוגמאות טיפוסיות למקומות של סכנה בימי חז"ל. בימינו: כבישים וצמתי דרכים נחשבים למקומות של סכנה, וכשכיחא היזקא.

ד.יותר יש לאדם להזהר שלא יזיק משלא יוזק, ועל כן אל לו לאדם לנהוג ברכב שאינו תקין (בלמים, אורות וכדו'), ואסור לסמוך על החזקה שכבר נסע ברכב זה פעמים רבות ומאומה לא אירע. בגמרא מסופר שרב ושמואל נזהרו שלא לעבור ליד קיר נטוי, למרות שעמד על עמדו כבר 13 שנה.
ואידך, זיל גמור! שאר תקנות התעבורה הלא הן כתובות על ספרי החוק, ויש לשננם, לשמרם ולקיימם.