זהירות באיסור הדלקה בשבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 26/08/02 17:36 יח באלול התשסב

שאלה

האם מותר ...?

תשובה

התורה הזכירה בפירוש "לא תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת". אע"פ שהבערה בכלל המלאכות האסורות בשבת, ולמה יצאת במפורש - כיון שידע הקב"ה שהבערה תהיה מלאכה קלה בדורות מאוחרים, ואע"פ כן אסרה שאפי' הבערה בלבד, דהיינו, כאשר יש אש קיימת, גם להגדילה אסור.

בשבת - הדלקה, הבערה וכיבוי, כל הפעולות האלו אסורות מדאורייתא. ואפי' אם היתה סנהדרין לא היתה מתירה אותן. אלא כל מי שהיה עושה כן היה מתחייב סקילה.

לפני בריאת העולם ידע הקב"ה כל הנסתרות וידע שיבוא דור שיהיו בו המצאות להדלקה וכיבוי באופן קל מאוד, ולא חילק בדין זה ואסרו עולמית. וע"כ אותו אדם שדבר על כיבוי ולא על הדלקה היה זה עני שחס על ממונו. וכן אותם המדברים גם על הדלקה-מפני שהם עצלים להכין או להוציא הוצאות לצורך קנית שעון שבת וכדו'.
ע"כ מצוה לפרסם שפעולות אלו הן אסורות מהתורה.

ולך נא ראה כמה החמיר בזוה"ק בדין חילול שבת, ואע"פ שידוע שבשבת אין אש של גיהנום דולקת, אך מחלל שבת - נידון בגיהנום גם ביום שבת, וע"ז נאמר: "אשם לא תכבה".
ומצוה להעביר לקהל בנועם שפתיים ומתק לשון כל הדברים הנ"ל, והשומע לנו ישכון לנצח, אכי"ר.