ה' אינטרסנט??

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 30/04/20 13:35 ו באייר התשפ

שאלה

שלום הרב.

היום יום חמישי, ממש אחרי יום העצמאות, ואומרים 'והוא רחום' בתחנון

אני השתדלתי להתפלל בכוונה (: , ושמתי לב שאנחנו כל הזמן אומרים דברים כגון: "ה' עשה למען שמך" , "והושיענו למען שמך" , "למענך אלוקי, כי שמך..", "והושיענו למען שמך" וכו' (כמובן שיש בתפילה גם הרבה סוגי בקשות טובות ותקינות..)

ואז נזכרתי שגם בסוף שמונה עשרה, כל יום אנחנו אומרים "עשה למען שמך, עשה למען ימינך..."

השאלה שלי היא: הביטויים האלה לא מייחסים לה' תכונה של אינטרסנטיות? כשאנחנו אומרים לה' 'תעשה בשבילך' להבנתי זה לא בסדר לבקש מה' שיעשה איתנו טוב בגלל שהוא רוצה שלא יתחלל שמו שלו.. אולי זה אפילו סוג של סחיטה

אשמח להסבר מה זה אומר 'למען שמך', ולמה זה בסדר לומר את זה לה' בתור טענה לכך שיעשה לנו טוב וירחם עלינו

תודה רבה!!

תשובה

שלום וברכה

שאלה זו הטרידה את הראשונים לאורך כל הדרך - מה מקומם של הביטויים האנושיים ביחס לריבונו של עולם.

אני מציע לקרוא את המאמר:

https://www.ypt.co.il/beit-hamidrash/view.asp?id=7673

ולאור דברים אלה, נראה לי כך:

ריבונו של עולם אינו זקוק לדבר.

זה הודגש בדברי הנביאים פעם אחר פעם.

גם לא לאינטרסים שלו.

לשון התפילה היא כלי ביטוי שלנו.

אנחנו אלה שמבקשים מריבונו של עולם כי גם למען הופעתו בעולם - יעשה טוב לנו.

חלק מבקשתינו זו היא צביעות.

ולק מאוד אמיתי. הרצון ששמו יופיע בעולם כחלק מה'אינטרסים' שלו.

ובשעה שאנו רואים את התפילה כמבטאת את הצלילים העולים מתוכנו - אנו מתפללים בדרך זו.

כל טוב ושמחה גדולה