התת מודע

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 13/05/20 10:21 יט באייר התשפ

שאלה

שאלה שמאוד מסתבכת אותי

כל הזמן אני שומעת הרצאות של רבנים שמדברים על זה שהכל לטובה, שמה שקורה זה מה שהשם רוצה שיקרה

להתפלל לעבודה/בן זוג/בית שאני רוצה

ומצד שני הם לא מתנגדים לעובדה של התת מודע

להפך, הם מדברים על כמה התת מודע משפיע עלינו

אני מאוד מאמינה בנושא התת מודע

וגם מאמינה באלוהים

אבל לא מצליחה להבין איך זה מסתדר ביחד

אם אומרים לנו לחשוב על מה אנחנו רוצים, לדמיין ולהרגיש את זה כאילו זה אמיתי, להגיד מנטרות כמו ״אני רוצה בית עם 2 קומות״

אולי השם רוצה שיהיה לי קומה אחת? אז אני כופה עליו את הרצונות שלי? זה לא הוא שיודע מה טוב בשבילי?

איפה העבודה של ה׳ בכל זה אם אני זאת שיוצרת את חיי בעזרת התת מודע שלי?

אם הכל לטובה אז למה לי לעבוד על התת מודע שלי? למה לא לקבל כל מה שמגיע אם זה מאת השם?

תשובה

שלום

כל מה שקורה הוא מאת השם, והכל לטובה. אך לא הכל טוב.

לטובה- מדבר על מגמה, על תהליך של תיקון. המילה 'לטובה' זהה למילה 'אמת'. האמת היא תהליך, וכוללת הכל. אך לא תמיד היא טובה כעת.

טוב- מדבר על ההווה.

לכן עבירה היא לא טובה, אך היא לטובה. לפיכך חייבים להמנע מלעשות אותה, מפני שהשם אינו חפץ בה אלא שנתגבר על היצר. אך לאחר שהיא קרתה, יש לבחון כיצד אפילו ממנה נוכל לדלות אורות ותיקונים. לראות כיצד גם הרע הוא לטובה.

השם הוא עושה שלום ובורא רע. על מנת שתהיה לנו בחירה חופשית, ולא נבחר ברע, וכך נגיע לשלום. ואם בחרנו ברע, נחזור בתשובה ונגיע לשלום.

עד כאן בתחום הבחירה האפשרית של האדם.

אך המציאות שנכפתה עליו מלמעלה- בזה אין בחירה אלא השלמה עם הייעוד שהשם סרטט עבורי כאדם שנמצא במציאות הנתונה.

אם אדם נולד אשה, יהודיה, למשפחה מסויימת, אזי זהו ייעודו. אלה גבולות הגזרה הנתונים מלמעלה שבהם אין בחירה. הוא ישאר לעולם יהודי, אשה, בת להורים אלו.

אך בשאר חייו, במה שבתוך גבולות הגזרה, בזה יש לנו בחירה חופשית ועלינו לבחור רק בטוב המוסרי, במצווה, בייעוד האלוקי שבתורה.

ובדברי הרשות כגון כמה קומות יהיו בביתו, באיזה צבע יהיו בגדיו, עם מי להתחתן וכדומה- האדם רשאי לבחור כרצונו.

תת מודע הוא חלק מהדחפים של האישיות שלנו, ועלינו לשים אליו לב בעבודה פנימית, לבדוק מה מצוי בו שטעון הקשבה ותיקון בקצב נכון.

מי שמכריע הוא המודע. ועל הכרעותיו האדם נידון. לעומתו, תת המודע שייך ברובו לנתון האלוקי שבאדם מבלי בחירה ישירה. אך כאמור גם אותו ניתן ויש לנהל כפי האפשר.

כל טוב