התרת נדרים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 18/04/13 19:33 ח באייר התשעג

שאלה

נדרתי נדר מתוך כעס, אמרו לי שאמא שלי-בעלת הסמכות עלי יכולה להתיר לי את הנדר, האם זה נכון?

אם לא, האם 3 מאחיי יכולים להתיר לי? או שחייבים ללכת לרב?

תשובה

שלום לך!

אב (בלבד!) יכול להפר את נדרי ביתו ורק בתקופה מוגבלת, בין גיל 12 לבערך גיל 12 וחצי (בין נערות לבגרות). כמו כן בעל יכול להפר את נדרי אשתו שיש בהם עינוי נפש או שנדרה בדברים שבינו לבינה. וכל זה רק ביום שמעו. האופן שבו האב או הבעל מפר הוא באמירה "הרי נדר זה בטל" או כל לשון שיש במשמעה ביטול הנדר מעיקרו, או במעשה שמורה לה לעשות כנגד נדרה וכדומה.

אבל נערה בוגרת (מעל גיל 12.5) שאינה נשואה - היא ברשות עצמה לעניין נדרים ואי אפשר להפר לה אותם.

אלא האפשרות היחידה היא לפנות לרב שימצא דרך להתיר את הנדר. ועד אז צריך להיזהר שלא לעבור על הנדר. וכל עוד לא דיברו עם הרב אין לסמוך על נוסח התרת נדרים הרגיל שאומרים.

ומכאן נלמד את גודל הזהירות שצריך להיזהר שלא לידור או להשבע לעולם, ושהמילים "בלי נדר" יהיו מורגלות על שפתינו.

כל טוב!