התחייבות לתרומה ללא יעד מוגדר

הרב חנן שוקרון הרב חנן שוקרון 22/08/18 15:58 יא באלול התשעח

שאלה

לפני כ9 שנים הנחתי בצד סכום כסף לתרומה. חברה המליצה לי לעשות כך לצורך זיווג וכשאיוושע אתרום את הכסף לעמותה/ישיבה הפועלת עבור קבר של צדיק מסוים בארץ.

כיום אני עומדת להינשא ב"ה.

1. איני זוכרת האם אמרתי משהו של התחייבות לתרום למקום ספציפי או לא. למיטב זכרוני אמרתי שאתרום לקבר של הצדיק ומה שקשור אליו.

2. מבירור שערכתי נראה שעדיף לא לתרום לישיבה הפועלת שם מחשש לרמאות.

האם אני יכולה לתרום למקום אחר שנראה לי יותר ראוי?

תשובה

לשואלת שלום,

שמחתי לקרוא על הבשורה הטובה! יהי רצון שיהיה זה בניין עדי עד ותזכו לשמחה גדולה בבית, השראת שכינה ושלום.

1. את צריכה לפעול לפי הזיכרון שלך, ולתרום למה שהתכוונת בלב, כי הַקְדשת סכום למטרת צדקה יש לה חלות הלכתית. באופן בסיסי, אין לשנות ייעוד של כספי צדקה. אם בוודאות לא הגדרת גוף מסויים, אלא רק מטרה כללית, אפשר לתרום לדוגמא לעמותה הפועלת לשיפוץ הקבר ותחזוקתו.

(שולחן ערוך יו”ד סימן רנט | שם בגליון מהרש”א | ש"ך חושן משפט פז,נא)

2. במידה ויש עדות לרמאות בכל הגופים הקשורים למטרה אותה הגדרת, אין לתת להם את הכסף אלא לשנות לייעוד דומה ככל הניתן למקור.

בהצלחה רבה והרבה נחת