השתלת איברים

חדשות כיפה הרב שי פירון 18/07/02 01:56 ט באב התשסב

שאלה

האם מותר מבחינת ההלכה (היהדות) לתרום אברים?

תשובה

ב"ה

שלומות,

זו היא שאלה קשה ומסובכת.

ברמה העקרונית, תרומת איברים היא פעולה שיש בה חסד גדול. רק כך ניתן להציל חיים של חלק מהאנשים. יש בכך ביטוי לעומק החסד. כאן אנו לא מעניקים לאדם אלא את מהות החיים. את העומק של החיים במובן הפשוט והרגיל.
אולם, לפעמים בשעה שהרופאים נוטלים את האיבר מהתורם, הם עלולים שלא להקפיד על קביעת רגע המוות. ואז - כיון שכל עוד נשמת חיים באפו של התורם, הרי שקירב המוות שלו יש בו משום רציחה מוחלטת. יש בכך ביטוי עילאי לכך שאנו לא אדוני החיים. אנו לא יודעים לאן להוביל כל מצב. אנו צריכים לתת לקב"ה לקבוע מי יחיה ומי ימות ורק אז לנקוט במעשה החסד בהם אנו מעוניינים. אשר על כן, אסור לקרב את המיתה.
אסור ליצור מצב בו הצלת החיים באה על חשבון האחר, ואפילו אם כא מנענו דקה של חיים במחיר של שנים רבות! אלה הם חשבונות אלוקיים!
לכן, ניתן לשאת כרטיס אד"י, היינו כרטיס תורם, שבו מצויין במפורש שאנו מוכנים לתרום איבר בתנאי שיהיה הדבר בפיקוח איש הלכה.
מותר, אמרתי? מצוה, מצוה גדולה!

בברכה,
שי