השבת כספים שנתנו בטעות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/08/10 14:20 ז באלול התשע

שאלה

שלום כבוד הרב. שנה שעברה למדתי במכינה קדם אקדמית, לאחר שלא התקבלה בקשתי למילגה הגשתי ערעור על ההחלטה ולאחר מכן אישרו לי חלק ניכר מן המלגה. במקום לימודי הודיעו לי מה הוא גובה המלגה ואכן הסכום נכנס בתשלומים. חלק מן המלגה הגיע ממשרד הבטחון.

לאחר כמה ימים ראיתי בחשבוני עוד שני תשלומים שהגיעו לי ממשרד הבטחון מעבר למה שהבנתי שאישרו לי. האם אני צריך לשאול גורם כל שהוא לגבי אותם כספים? האם אני צריך להחזיר את הכספים? תודה רבה וים נעים.

תשובה

בס"ד
שלום רב,
מצד אחד - פשוט מאוד שלא לקחת כסף שנתן לך בטעות.
אם היית משלם בשטר של 50 שקל ובטעות מקבל עודף מ- 100 שקלים, האם היית לוקח את הכסף?

מצד שני - אפשר והכסף מגיע לך ואתה זה שטועה ולא מודע לסכומים שהוקצבו עבורך.

לכן עליך לברר את העניין עם הגורם האחראי על ההקצבה עבורך - במידה והתשלום נתן בטעות, עליך להשיב אותו.
יש משפט עממי שאומר "אין ברכה בכסף שלא הרויחו ביושר" אני מאוד מאמין בכך.