השבת אבדה

הרב ברוך אפרתי הרב ברוך אפרתי 26/05/09 20:05 ג בסיון התשסט

שאלה

מצאתי משקפי שמש בכיתה, בדיעבד הסתבר שהן של אחת המורות. המורה יצרה איתי קשר וסוכם שאחזיר לה למחרת. ביום למחרת שכחתי אותם בהסעה ואיבדתי אותם. האם אני חייב בתשלום כלשהו למורה?

תשובה

שלום

יש מחלוקת רבה ורב יוסף בבבא מציעא ובעקבותם מחלוקת ראשונים, האם שומר אבידה נחשב כשומר חינם או כשומר שכר.
השו"ע הכריע כרמב"ם שנחשב כשומר שכר, הרמ"א הכריע כתו'ס שנחשב כשומר חינם.

שומר חינם פטור מאבידה רגילה, אם שמר שמירה מינימאלית, למשל שם את המשקפיים בתיק. אך אם פשע, דהיינו שם אותם לידו במושב באוטובוס לדוגמא, הוא חייב להשיב לה משקפיים.
שומר שכר חייב גם באבידה רגילה, עם שמירה מעטה.
אך אם שמר ממש טוב ונאבדו המשקפיים באונס, פטור.

על כן,

אם אתה אשכנזי, אתה פטור מלהשיב אם שמרת שמירה מינימאלית, כיוון שאתה שומר חינם.
ואם אתה ספרדי אתה חייב, גם אם שמרת מעט. אך אם שמרת טוב ואבדו ע"י אונס (למשל תאונת דרכים), אתה פטור גם אז.

כל טוב