הרכבת עצים

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 16/06/02 03:33 ו בתמוז התשסב

שאלה

ברצוני לשאול את כבוד הרב לגבי איסורי הכלאת עצים ע"י הרכבה. מהן גבולות האיסור, האם עצים בני אותה משפחה (כמו הדרים, נשירים, סוטרופיים) מותרים בהרכבת אחד בשני? האם מותר להרכיב גם עצים ממשפחות שונות (כדוגמת אבוקדו בשזיף)?

תשובה

ב"ה

עמי שלום.

דע כי כלאי אילנות אסורים הם מן התורה כדברי התלמוד במסכת קידושין דף לט."דאמר שמואל את חוקותי תשמורו….מה בהמתך בהרבעה אף שדך בהרכבה" וכך פסק הרמב"ם בהלכות כלאיים פרק אהלכה ה.

מה הם כלאי אילנות?
וכך כתב הרמב"ם:
כלאי האילנות הרי הם בכלל מה שנאמר שדך לא תזרע כלאים, כיצד המרכיב אילן באילן כגון שהרכיב ייחור של תפוח באתרוג או אתרוג בתפוח הרי זה לוקה מן התורה בכל מקום בין בארץ בין בחוצה לארץ, וכן המרכיב ירק באילן או אילן בירק לוקה בכל מקום.

ועיין ברמב"ם אם ברצונך להרחיב.

אסכם לך את ההלכות:
1 . איסור כלאיים במטע הוא רק בהרכבת מין בשאינו מינו.

2 .יש איסור לקיים עצי כלאיים(מדרבנן) ויש מחלוקת באחרונים מה צריך לעשות:
דעת החזו"א שחייבים לעקור את העץ.
דעת ערוך השולחן שיש לבטל את ההרכבה ולא צריך לעקור.

3 . שתילה של ייחור הלקוח מעץ כלאיים מותר. וכן הפירות מותרים באכילה.

4 .מותר להרכיב זני פרי על זנים אחרים מאותו המין ואפילו שיש לכל פרי שם אחר.

5 .קביעת סוגי "מינים" או "זנים" מסורה לפוסקי ההלכה.

בברכה,

עוזיאל