הקלטה בשבת

חדשות כיפה הרב אייל קרים 20/06/02 08:00 י בתמוז התשסב

שאלה

האם ניתן לצפות בתכנית אשר הוקלטה בשבת ע"י חילוני, ותוכן התכנית עצמה הוקלט ביום חול, כאשר החלוני הקליט את התכנית עבור עצמו, וכעת הוא מוכן להשאיל את הקלטת לאחר.

האם יש שוני כאשר מדובר ביום טוב?

תשובה

העובדה שהחילוני הקליט תוכני ששודרה בשבת, אינה מהווה מניעה לשמוע קלטת זו, מכיון שהחילוני עבר על איסור "מעשה שבת" שכל עוד שלא נעשה עבורי, מותר לי להנות במוצאי שבת. הבעיה מתמקדת בעובדה שהתוכנית שהקולטה ע"י רשות השידור ביום חול, שודרה בשבת, ומכיון שהיא משודרת לכלל הציבור, נמצא שהמאזין לקלטת נהנה מחילול שבת שנעשה גם עבורו, ובזה ההלכה היא, שלמי שהעבירה נעשתה עבורו אסור להנות ממנה גם לאחר השבת. ואף שיש מקום לדון אם החילוני המצוי נחשב שוגג או מזיד, מכיון שהעבירה שעבר אסורה מדאורייתא, איני רואה סיבה להקל.