הפרת הבטחה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 25/07/12 19:33 ו באב התשעב

שאלה

שלום כבוד הרב,

אחותי ביקשה לשתף אותי במשהו בתנאי ואני לא אספר לאף אחד כולל הורינו.הבטחתי (''אני מבטיחה'') שלא אספר והיא סיפרה לי.הדבר אשר היא סיפרה לי הוא דבר חמור מבחינה דתית ואם אני אשתף בכך את הורי הם אולי יוכלו למנוע את הדבר מאחותי.(אינני מסכימה עם הדבר אותו סיפרה לי ואינני שותפה לעזרה בו) מה עדיף מבחינה הלכתית,לספר להורי ולהפר את ההבטחה או לא לספר להורים?

בתודה מראש וצום קל,

תשובה

בס"ד
שלום רב,

במקרים כאלה צריך לבחון את התועלת מול הנזק.
התועלת - ההורים שלך ימנעו ממנה לעשות דבר חמור.
הנזק - היא לא תתן בך אמון. יהיה לה כעס עליך.
אבל כאן לא מסתיים המבחן, יש נזקים לטווח ארוך: הפעם היא שיתפה אותך - בפעם הבאה שוב לא תשתף אותך בכלום.

מתוך כך עולות המסקנות הבאות:
1. הכי טוב אם תוכלי, בלי לערב את ההורים, לנסות בכל כוחך להשפיע עליה: להתחנן וללחוץ ולפתות...

2. אם את בטוחה שאינך יכולה, או ניסית ולא הצלחת למנוע את המעשה בכוחות עצמך, תשאלי את עצמך האם המעשה כל כך חמור שכדאי לקלקל את האמון של אחותך בך כדי למנוע אותו.

3. אולי אפשר לשכנע אותה שזה בסדר לשתף את ההורים ובכך לא לקלקל את הקשר ביניכם?

4. אולי תכיני אותה לפני שאת מספרת להורים ותאמרי לה שאת מצטערת אבל אינך מסוגלת לעמוד בהבטחה - כך היא תפגע פחות.

5. בכל מקרה עלינו ללמוד שאם מישהו מספר לנו דברים (אח, חבר...) לא נבטיח לו, בשום אופן. נאמר לו: אני לא יכול להבטיח - ואם אתה לא מעונין, אל תספר!